onsdag 9 september 2015

Tankar om en väggmålning "Sju blommor"

Det var längesedan nu jag skrev ett inlägg. Ska försöka bättra mej. I lördags hade jag förmånen att tala när vårt senaste streetartkonstverk invigdes hemma i Nässjö. Här delar jag texten med er.
Nässjö kommun utvecklas på många sätt. Nu handlar det om konst. Våra väggmålningar har fått utökning.
Vi som bor och lever här älskar naturen, vi kallas ofta naturromanitker. Vi älskar våra årstider och vår allemansrätt. Hösten vintern, våren och sommaren är viktiga för oss. Vi är lyckliga som har fyra årstider det är inte alla förunnat.
Mest av allt älskar vi nog vår midsommar. Denna dag som omgärdas av så mycket. Vi vill, vi ska, vara utomhus. Vi pryder våra bord och våra huvud med blommor.
Tänk vad underbart det är att sätta näsan i en bukett blommor och dra in doften - underbart.
Borondo kom hit, han var noga med att lära känna den bygd där han skulle måla. Han facinerades av vår allemansrätt och han fick höra berättelsen om hur det på midsommarnatten skulle plockas sju sorters blommor för att på natten sen få drömma om sin tillkommande.
Vårt konstverk har många dimensioner. Människor står på parkeringen samtalar, pekar och fotograferar.
Konsten ska få oss att ställa frågor, att samtala med varandra. Njuta, förundras eller förfäras. Så också nu.
Är bokstaven b i ordet blommor felvänd eller är det en del av konsten. Är det något som ska få oss att samtala om rätt eller fel.
Vilka blommor finns i buketten? Vilka dofter ger den? Framför allt kan vi se att när träden framför avlövas så kommer vi från gatan se en midsommarbukett hela vintern - fantastiskt.
Var kommer hon ifrån, kvinnan på målningen? Vad heter hon? Längtar hon efter att få tillhöra och vara älskad? Blir hon det?
Konsten ska få oss att samtala med varandra. Detta konstverk kan ge oss det goda samtalet med de vi möter. Ta den chansen! Samtala om rätt o fel, naturen och att få tillhöra.
Konstverket har blivit möjligt genom ett gott samarbete mellan Nässjö kommun, HSB bostadsrättsföening Mården, HSB Göta och Skagerts byggmaskiner och givetvis konstnären själv Borondo. Tack för att ni gett oss detta!
Konstverket är invigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar