onsdag 31 mars 2010

Förhandla eller älta

Var på en överläggning igår, skulle förhandla. För mej är en förhandling ett tillfälle där man ger och tar av varandras ideer och tankar. Det kan på så vis vara både spännande och givande med ett sånt tillfälle. Resultatet kan bli både bra och framtidsinriktat. Just nu tror jag inte alla har samma inställning.
Om det är så att några av de man ska förhandla med redan har suttit i timmar och kommit överens om vad de ska tycka. Då kan den parten både vara färdig och oemottaglig för andras tankar. Då kan den andra parten som går dit, utan att ha suttit i timmar innan, bli beskylld för att älta!
Ska man ta åt sig? Ska man gå med på allt? Eller ska man hävda rätten att ta tillbaka frågan till de som gett uppdraget inför överläggningen? Givetvis hävdas det sista och då kommer slutklämmen - frågor dras i långbänk enligt den part som själva suttit i timmar innan. Blir man trött eller blir man trött?

tisdag 23 mars 2010

Om de skulle få betyg


Regeringen har bråttom, nya lagförslag måste läggas nu för att de ska kunna få igenom sina förslag innan det blir val.
Nu på morgonen hörde jag att Lagrådet kritiserar regeringen för dåligt beredda lagförslag som har för mycket fel och brister. Sämst är skolminister Björklund säger de. Eftersom vi ofta hört honom tala om hur viktiga betygen är för den personliga utvecklingen så ska det nog inte vara några problem för honom att ta åt sig av vad lagrådet säger. Blir det någon skärpning?

fredag 19 mars 2010

Det är kul


Ibland är livet som sången "Man ska ha husvagn". Då menar jag inte att livet är som en husvagn utan i sången så sjungs det också "5 minuter Falsterbo och 5 minuter Koster, 5 minuter Flen och Hjo" och så vidare. Ungefär så kommer livet nog att vara de närmaste månaderna. Det handlar givetvis om valrörelsen. Det handlar om att på många platser och vid många tillfällen samtala med länsinvånare om hur vi Socialdemokrater i landstinget vill forma sjukvården. Fast inte i 5-minuterspass inte. Sjukvårdsfrågor är viktiga och berör. De förtjänar samtal som får ta lite tid. Så har det varit och så tycker jag det ska vara.
Alla dessa samtal med människor på olika platser och i olika situationer är oerhört stimulerande. Jag tycker det är kul! Jag blir liksom glad inuti när jag får dela livet med mina medmänniskor. Tack alla fantastiska människor som jag fått dela tankar med!

måndag 8 mars 2010

kärt barn har många namn

Flicka lilla, jo jag har hört det. Framförallt används det när någon vill förminska det jag sagt eller gjort. Då är det så att jag inte är liten. Nån annan gång har jag hört en förälder säga till sina barn om mej tanten eller damen! Men hallå, jag känner mej inte på något sätt som varken dam eller tant.
När jag jobbade på Svenska Alliansmissionen och blev av arbetskamraterna utsedd att ingå i en arbetsgrupp så välkomnades jag med orden "Vad trevligt med kvinnlig fägring"!
Vid ett möte inom partiet välkomnades jag med en uppräkning av mina olika uppdrag varpå en farbror sa att dem hade jag fått för att jag var en ung kvinna!
Mitt svar vid båda dessa händelser blev att jag som trodde att dessa organisationer var så kloka så de valde efter kompetens.
Det finns många sätt att tala om oss kvinnor ofta kommer det oreflekterat. Även jag har fallit i den gropen. För mej blev boken Egalias döttrar en ögonöppnare. Det var länge sedan den kom men är lika läsvärd idag. Arbetet för en jämlik ordning har kommit en bit på väg men ännu är vägen lång!
Grattis alla flickor, tjejer, damer, tanter det är vår dag idag!

lördag 6 mars 2010

Procenten

I dessa tider räknas mycket i procent. Tänk på alla opinionssiffror, bakom finns ett antal tillfrågade personer. Men procent kan det inte bli om det inte finns siffror eller ett värde bakom. Har precis läst morgontidningen och blev lite full i skratt. Är 1687 mer än 1697? Ja så kan det bli om den första siffran blir procent i förhållande till ett tal.

fredag 5 mars 2010

Folkbildning funkar


Bilden är från min resa till Namibia. På en skola träffades vi för att prata Socialdemokratisk politik och hur vi kan jobba för att förändra i det samhälle vi lever i. När vi träffades i Namibia pratade vi om hur viktigt det är att gå tillsammans för att bilda oss. Vi satt i en ring och delade livet och dess erfarenheter med varandra. Kunskap ger kraft att ifrågasätta - det var ABFs slogan i början av 90-talet. Jag tycker det håller ännu.
Jag har tidigare berättat om hur vi i landstingsgruppen folkbildat sen i höstas kring vårdvalet. Precis som Socialdemokrater före oss gjort inför systemskiften, vi har träffats, samtalat och bildat. Idag har resultatet av länsinvånarnas röstning redovisats, 78 % av de röstande valde de landstingsdrivna vårdcentralerna. Valde de den kvalitet som de haft sen tidigare? Valde de att värna våra skattemedel? Valde de bort tvångsprivatisering? Valde de trygghet o bemötande? Svaren kan vara många men ett är säkert folkbildning funkar!

måndag 1 mars 2010

Bakslag eller


Veckan som gått har inneburit snöras och takdropp från taken. Fåglarna sjöng nog lite mer än vanligt också. Då tänkte jag att nu får vi vänja oss vid bruna snövallar tills våren har kommit. Man ska inte ta ut något i förskott.
Idag vaknade vi upp till den första marsdagen med vita drivor igen. Träden böjer sig för snömängderna, radion rapporterar om trafiksituationen som är besvärlig.
En del kallar detta väder för bakslag. Andra säger att det är en föraning om våren. Den nya snön smälter av den gamla som ligger. Återigen blir de som jobbar i snösvängen hjältar tillsammans med alla andra som sliter för att vårt samhälle ska fungera i denna vinter.